tisdag 31 januari 2023

Topptursvecka i Utah - USA 2023

Årets större resa gick i år till det som ska vara världens torraste och bästa Champagnepuderberg i Utah. 

Vi var fem pudersökande åkare i vår grupp/bokning som anslöt till fler bokade åkare - sammanlagt var vi 12 åkare som lekte i snön i Utah - såklart indelade i mindre grupper. 

Vi hade tre dagar med offpiståkning från lift och catskiing och tre dagar med topptur. 



Den lift- och catskiburna åkningen skedde i Alta och Powder Mountain medan toppturerna genomfördes i bergen i anslutning till Alta och Brighton. Till vår hjälp hade vi bergsguider och lokala ortsguider.


Champagnepuder - finns det på riktigt och är det världens bästa... 

Det hade snöat cirka 10 meter när vi kom till Utah och under traversen sondade vi mer än 3 meter djupt puder när vi passerade en sjö. 

Så JA den nyfallna snön, Champagnepudret, är otroligt lätt, torr och fluffig i Utah :-) Fluffigheten gjorde såklart av- och påsättande av stighudar spännande då man helst ska balansera på ena skidan när den andra hanterades...att kliva ur bägge skidorna var inte aktuellt då man genast sjönk ner till midjan, vilket gjorde det utmanande att komma upp på skidorna igen. Lite ny teknik behövdes också för kick-turns i bottenlös pudersnö.



Vår grupp hade Willie Benegan som guide (13 guidningar på Everest, 22 på Aconcagua, prisade räddningsinsatser på Everest m.m. m.m. m.m. på CV:n) de fyra första dagarna som började med en dags luftburen offpist i Alta för att bekanta oss med varandra och känna på bergen.


Därefter var det topptur i två dagar i bergen i anslutning till Alta som stod på agendan. Dessa två dagar hade vi i princip en hel bergssida för oss själva som vi betade av allteftersom. 

Den tredje och sista topptursdagen genomförde vi en s.k. travers från Alta till Brighton. Travers innebär att vi startade på morgonen i Alta och toppturade över två bergspass, med puderåkning på fina och ibland väldigt branta sluttningar, för att avsluta dagen i Brighton, turen tog cirka sex timmar, var 8 km lång och passerade som högst strax över 3200 meter över havet.



De sista två dagarna spenderade vi i Powder Mountain där vi blandade catskiing med liftburen offpistskidåkning. Här hade vi Loel som guide, 67 år gammal som jobbat i stort sett hela sitt arbetsliv på skidor i Utah. Loel kände sitt berg och tog oss på puderåkning i två dagar med "egna" orörda sluttningar trots många åkare i systemet, oavsett om vi åkte utifrån lift eller cat.


Andra intressanta händelser underveckan var NBA basketmatchen i Utah Jazz arena och så klart skjutningen på hotellet som förde tre personer till sjukhus...på våningen ovanför oss. 


 Vi hade en fantastisk skidvecka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar